Thursday, December 15, 2011

Un weekend de vis


Pentru ca a venit timpul sa schimb prefixul si sa ajung la o respectabila varsta (macar varsta sa fie respectabila) am decis sa o sarbatorim intr-un fel mai deosebit fata de ceilalti ani. Am renuntat la bauta cu prietenii si am optat pentru ideea unui week end sofisticat numai cu al meu sot.
Dupa indelungi cautari am gasit un pachet care era foarte aproape de ceea ce imi doream eu: o noapte de cazare intr-un castel in Franta in regiunea Champagne - Chateau d'Etoges, o vizita la un producator de sampanie si evident o degustare de sampanie ca doar suntem in locul potrivit pentru asta.
Chateau d'Etoges
Restaurantul
Chateau d'Etoges s-a dovedit a fi un hotel cu adevarat exceptional. Foarte frumos, foarte bine intretinut, cu niste angajati exemplari gata sa iti faca toate poftele, niste camere foarte frumoase si mobilate cu gust, cu un salon in care puteai sa stai sa citesti, sa joci sah sau pur si simplu sa stai langa semineu si sa privesti focul. Castelul este asezat in mijlocul unui parc imens prin care te puteai plimba in voie (daca aveai noroc sa nu ploua cum a fost cazul nostru) si este inconjurat de un sant defensiv prin care acum se plimbau linistite cateva lebede si o multime de rate ceea ce adauga si mai mult la pitorescul atmosferei.
In parcul castelului
Vedere din camera de hotel
Vedere din camera de hotel

Camera in care am stat noi nu era efectiv in castel ci intr-unul dintre turnuletele laterale din cauza asta nu era aranjata pompos ci intr-un stil mult mai rustic. Ce mi-a placut era faptul ca avea o vedere exceenta spre parc si ca avea o intrare separata asa ca te simteai oarecum stapanul turnuletului :)
Camaruta din turn






Si nu in ultimul timp trebuie amintit restaurantul unde am mancat unele dintre cele mai bune feluri de mancare pe care le-am incercat in viata mea. Este genul de restaurant unde trebuie sa mergi mancat, ca sa il citez pe sotul meu, dar fiecare bucatica de mancare servita era plina de savoare si se vedea ca totul era gandit pana la ultimul detaliu.
Primul fel de mancare
Felul principal

Felul principal
Branzeturi frantuzesti

Sa le incercam...

Producatorul de sampanie pe care l-am vizitat se numeste Borel Lucas si avea unitatea de productie si pivnitele peste strada de hotelul nostru. Deci alegerea lui a fost foarte inspirata tinand cont ca vizita era urmata de o degustare deci distanta scurta de mers pe jos a fost mai mult decat apreciata.
Inainte de aceasta vizita singurul lucru pe care il stiam despre sampanie era ca imi place foarte mult. In rest pauza. Nu stiam nici cum este produs nici diferenta fata de Proseco si Cava, nici ce face diferenta fata de vin. Nimic nu stiam. Deci am fost foarte incantata sa am un om extrem de pasionat de ceea ce face in preajma ca sa pot sa il stresez cu miile de intrebari pe care le aveam.
Borel Lucas
In pivnita

Tot in pivnita

Cum se nasc bulele de gaz?

Deja devin expert...

Rose pt doamne?

Diverse sampanii.

Borel Lucas este un producator destul de mic de sampanie care produce vin din 1780 si sampanie din 1924 si ale carui produse nu le gasesti de cumparat in magazine si nici nu se gasesc de obicei in restaurante (in afara de castelul de pete drum). Au aproximativ 6000 de clienti care in fiecare Aprilie cand se face imbutelierea comanda pe internet, la telefon sau chiar in persoana cate sticle considera ei ca au nevoie pentru un an de zile. Preturile sunt foarte mici fata de ceea ce se gaseste intr-un supermarket: 15.20 euro pentru cel mai scump tip (100% chardonnay) si 13.50 euro pentru cele din amestec de struguri (in procente clare nu amestec aleator) si cea rose.
Am ramas foarte placut impreionata de cat de mandri erau de faptul ca au o atat de lunga traditie in producerea de vin si sampanie si cat de frumos vorbeau despre ceea ce implica a avea o podgorie si a produce o bautura atat de speciala.
Cele cateva ore petrecute cu ei au fost extrem de interesante. Am plecat de acolo cu multe cunostinte noi dar si cu un bax de sampanie si cu picioarele si limba impleticindu-se de la degustare. Ce ar putea fi mai frumos ? :)
Daca vreti sa aflati mai multe despre producerea sampaniei eu recomand cu toata inima o vizita la Borel Lucas iar daca vreti sa petreceti un week end de vis intr-o locatie foarte pitoreasca unde sa va simtiti printi sau printese Chateau d'Etoges este locul ideal.
La drum de seara...

...prin parc.




PS: Citind ce am scris imi dau seama ca este atat de elogios postul asta incat parca as lucra pentru castel sau pentru producatorul de sampanie. Nu este cazul....pur si simplu mi-au placut ambele atat de mult incat nu pot sa tin sub control avalansa de laude. Poate ca ar trebui sa le cer bani pentru reclama facuta sau mai bine inca o degustare de sampanie :)